Dennis Slingerland

George van Halderen

Henk van Blitterswijk

Lars Stout

Vroege geschiedenis


Op 21 april 2013 leren gitarist Dennis Slingerland en drummer Lars Stout elkaar kennen bij een optreden van de coverband The RED waar Dennis in speelde.
Doordat Lars verschillende optredens van The Red in de periode daaropvolgend vaak bezocht, bleef het contact.
In de tussentijd was Dennis naast The Red ook zelf bezig met het maken van demo’s van zelfgeschreven nummers en hield er een youtube kanaal op na, waar hij covers van bekende bands opnam.
Hierbij speelde hij alle (of de meeste) instrumenten zelf.

In deze periode speelde Lars zelf in een Guns ’n Roses coverband “Appetite”, die hij samen met George van Halderen heeft opgericht. In februari 2015 verliet de bassist deze band om een andere muzikale weg in te slaan.
Het was door een cover op youtube van de Foo Fighters waar Lars Dennis basgitaar zag spelen, dat het idee werd geboren om Dennis als invalbassist te vragen. 21 maart 2015 speelde hij voor het eerst mee met Appetite, waar de toenmalige bassist halverwege de set het stokje overdroeg aan Dennis.

Later dat jaar ontsloeg The Red hun toenmalige drummer, en omdat Dennis de drumkunsten van Lars inmiddels goed kende, heeft hij hem gevraagd om voor The Red te komen drummen.
Vanaf augustus 2015 maakte Lars een vast onderdeel uit van The Red. Daarnaast was hij nog steeds de drummer in Appetite. Dennis speelde naast zijn gitaarpartijen in The Red, ook nog steeds basgitaar in Appetite.

In deze periode nodigde Dennis Lars uit in zijn thuisstudio om hem eens wat ideeën te laten horen. Dit waren een 3-tal demo’s waar hij al een langere tijd op zat te broeien, maar eigenlijk al die tijd niets mee deed. Ook had hij nog geen tekst voor de muziek.
Lars was enthousiast, en zei dat ze hier iets mee moesten doen. Hij zou de drum wel voor zijn rekening nemen. Het was nu alleen nog zaak om een tweede gitarist en een bassist te vinden.

In maart van het volgende jaar liet Dennis dezelfde demo’s horen aan Maarten. Een gitarist in een Haagse rock-coverband die op dat moment zelf zonder frontman zaten. Deze formatie bestond alleen nog maar uit drummer, bassist en slaggitarist.
Maarten was erg te spreken over deze demo’s en wilde wel overwegen om mee te doen aan dit project, maar vroeg als tegenprestatie van Dennis om eens met Maartens coverband mee te spelen om de positie als frontman te vullen. Hierdoor leefde deze band eigenlijk heel erg op, en werd Dennis gevraagd zich bij hen te voegen. Dennis bedankte voor de eer vanwege zijn trouw aan The Red, maar dat deed Maarten wel realiseren dat het met zijn band nog niet klaar was. Voordat hij zich ergens anders in zou storten, wilde hij liever verder op zoek naar een nieuwe frontman, en zijn drummer en bassist trouw blijven.
De zoektocht voor Dennis en Lars zou dus nog wel eventjes voortduren.

Op 21 maart 2016 gingen Lars, George en Dennis een oefenruimte in voor een jamsessie. Er was een geweldige klik tussen de twee gitaristen. George had tot die tijd Dennis alleen als bassist gehoord (in Appetite).
Tussen Lars en Dennis werd het idee gevormd om George te vragen om hen te helpen met het project waar zij mee bezig waren.
Uitbreiden
Het duurde nog tot januari 2017 voordat George gevraagd werd om naar de demo’s te luisteren waar Lars en Dennis tot die tijd af en aan mee bezig zijn geweest. Lars bewees zich als getalenteerd tekstschrijver, en dit veranderde de tot dan toe instrumentale nummers in ‘echte’ songs.
In februari werd er afgesproken om 1 van de demo’s die al in meer of mindere mate ‘klaar’ was, te oefenen in een oefenruimte. Op 6 februari 2017 werd het nummer ‘Broken’ voor het eerst door het trio gespeeld (altijd nog zonder bassist).
Zij spraken toen af om advertenties op social-media en een internet muzikantenbank te plaatsen.

Er kwamen wel wat reacties op, maar velen werden al op papier afgewezen.
Uiteindelijk werd er in april één bassist uitgenodigd voor auditie. Deze bleek geschikt, maar kon door privé verplichtingen de binding met de band niet aangaan.
Het trio, als grap TZN (Trio Zonder Naam) genoemd, besloot voorlopig even zonder bassist verder te gaan. Het schrijven van nummers en het inspelen van demo’s zou zonder bassist gebeuren, en Dennis zou in die situaties de baspartijen voor zijn rekening nemen.
Er werd twee jaar lang ijverig doorgeschreven, maar werd er maar weinig tot niet in oefenruimtes gespeeld.

Nu nog een naam

Voordat ze met dit project begonnen speelden de leden van dit trio voornamelijk in coverbands.
Het coveren van andermans materiaal zou als ‘gedomesticeerd’ beschouwd kunnen worden of als beperkt, maar omdat ze zich daar van los wilden breken en eigen materiaal wilden schrijven ‘verwilderden’ (verwilderd=Feral) ze zichzelf. Dit was het uitgangspunt, of waren de grondbeginselen (Grounds) van deze band.
De naam ‘Feral Grounds’ was geboren.

Compleet

Op 24 april 2019 had Dennis een afspraak bij Blitz Guitarworks. Een eenmanszaak van de gitaarbouwer en technicus Henk van Blitterswijk. Dennis zijn trouwe PRS SE Tremonti had een onderhoudsbeurt nodig. En hij was door de bassist van The Red naar Blitz doorverwezen, omdat hij daar goede ervaringen mee had.
Henk bleek een al even getalenteerde bassist te zijn, die erg enthousiast werd van de nummers die Feral Grounds tot dan toe al hadden. Hij zei Dennis dan ook niet verder te zoeken naar een bassist.

10 mei 2019 spraken George en Dennis af met Henk om te praten over de plannen van de band, de toekomstvisie en de stijl van muziek. Feral Grounds was compleet.


Eerste optreden

Het kwartet sprak af een 5-tal nummers te oefenen en deze te selecteren voor een EP.
Het idee ontstond om te kijken hoe deze nummers live over zouden komen bij het publiek.
In augustus 2019 had Dennis een afspraak bij Café de Hommel in Vlaardingen, om te kijken of Feral Grounds daar hun eerste try-out optreden zou kunnen doen.

Aangevuld met een aantal covers, werd er met een setlist van hooguit een uur, een optreden gegeven in De Hommel op 23 november 2019.
Het optreden was een succes en de muziek werd enthousiast ontvangen.


Toekomst

Op 23 februari wordt er gestart met de opnames van de EP, met als doel deze begin mei 2020 uit te brengen…